Festivalová sezóna je oficiálně "votevřená"!

Dva dny, více než 60 kapel na třech podiích a přes třicet tisíc návštěvníků. To je festival Votvírák v číslech. První z velkých letních akcí se opravdu vydařila, i když počasí nebylo úplně nejpříznivější.

V pátek nádherně svítilo sluníčko a pivo do hlavy stoupalo o něco rychleji. Trochu zklamáním bylo, že Prague Ska Conspiracy nepřijeli, a proto mladíci z Mandrage začali hrát o něco dříve. V mnohém ale předčili mé očekávání. Ukázali totiž, že neumí jen hledat ženu (v publiku taky skoro nikdo jiný než holky nebyl), ale že umí taky hrát a udělat na české poměry dobrou show. V krátké mezihře dokonce bubeník s klávesistou ujeli trochu do drum & bass, čímž se v mém osobním žebříčku vyhoupli na vyšší příčky. Po nich přišlo celých Sto Zvířat a tou dobou už poměrně "opivněné" publikum začalo konečně tančit a skákat v rytmech ska. Koncerty Sto zvířat představují vysokou kvalitu již několik let a jejich vystupování, chytré a chytlavé texty jsou prostě letní festivalová klasika. Stejně jako show kapely Mig 21. Kdo nikdy neviděl Jirku Macháčka a jeho nafukovací kytaru naživo, měl by se nad sebou zamyslet a ideálně vyrazit na jejich koncert! Macháček je zábavný a jeho mravně nemravné texty v kombinaci s pohodovou hudbou tvoří základ každého pořádného fesťáku.

Největším pátečním tahákem na Votvíráku byl zřejmě Rytmus, který svým ironickým přístupem nejen k sobě samému musel na svou stranu přetáhnout i kdejaké hip hopové odpůrce. Jeho vystoupení mě prostě baví a v Mílovicích tomu nebylo jinak.

Sobotní ráno přišlo o poznání chladnější a mokřejší, ale bez bláta by to nebyl pořádný festival. Hned z rána mě příjemně překvapil Miro Šmajda, který své rockové kořeny nezapře ani ve svých sladkých textech. Možná kdyby nezpíval jen o zlomeném srdíčku a tom, že mu nějaká ta slečna chybí, byl by oblíbenější i u mužské části publika. V tomto směru si ale aspoň trochu "šplhnul" výbornou cover verzí od Metallicy. Na druhém pódiu se potom rozpoutalo punkové peklo, které započalo s kapelou Totální Nasazení a pokračovalo až do pozdních nočních hodin. Přes den se ještě vystřídaly Civilní Obrana, Rybičky 48, Vltava, Krucipusk a zakončili to staří známi Punkfloid a NVÚ.

»POKRAČOVÁNÍ V CELÉM ČLÁNKU


Hlavní stage přes sobotní odpoledne ovládli čeští zpěváci Janek Ledecký, Xindl X a Marek Ztracený. Perfektně připravili publikum na hlavní hvězdy večera, slovenské No Name a české Chinaski, kteří odehráli klasicky kvalitní koncert, kde prostřídali písničky nové i staré a typicky zakončili Punčocháči. Takže opět spokojenost největší.

Celková organizace festivalu byla velmi dobrá, ale při takovém počtu lidí se prostě chyby stávají. Ani nechci vědět, kolikrát se pořadatelé snažili rozšířit stanové městečko, než to úplně vzdali. Jako doprovodný program byly kolotoče a klasické nafukovací sportoviště Gambrinusu, kde jste si mohli vyzkoušet, jak si připadají zápasníci sumo, jak se jezdí na divokém býkovi nebo vylézt horolezeckou stěnu v podobě plechovky "gambáče".

Ještě jedna důležitá věc na závěr. Příští rok si určitě nenechejte Votvírák ujít, protože právě zde jsou v předprodeji vstupenky na ostatní letní festivaly s 80% slevou!!!

Zdroj:
Autor fotky: Andrew
(sokolska33.cz)

Komentáře