Max Jason Mai nepostoupil do velkého finále Eurovize!

Písničková soutěž Eurovision Song Contest 2012 poznala během druhého semifinálového přenosu posledních deset interpretů, kteří postoupili do velkého finále. Brány do absolutního vyvrcholení soutěže se však nadobro zavřely před slovenským zástupcem.
Max Jason Mai a jeho rockový song Don't Close Your Eyes nezaujal porotce a diváky natolik, aby se mohl znovu předvést v sobotu. Dlouho očekávaný postup Slovenska do finále se tedy opět nekoná.

Během druhého semifinálového kola se zpěvák Miro Šmajda se svým novým projektem předvedl jako patnáctý v pořadí. Může to znít zaujatě, protože jde o slovenské interpreta, ale jeho vystoupení bylo skutečně jako vysvobození po záplavě tanečních či balkánských rytmů, kterých v dvouhodinovém přenosu bylo více než dost.

Vystoupení Maxe Jasona Maie patřilo mezi ty lepší. Vytknout mu lze, že příliš "tlačil na pilu" - možná s cílem podtržení rockového ducha, což by snad fanoušci ocenili na živém koncertě, ale v televizi to místy působilo až rušivě.

» POKRAČOVÁNÍ V CELÉM ČLÁNKU


Kromě silného náboje v zpěvákově hlase zarezonovalo jeho sebejisté vystupování, pohyb na pódiu, práce s mimikou, či komunikace s publikem během písně. Max Jason Mai zaujal i vizáží - rozepnutá kožená bunda, která odhalovala vypracované tělo, charakteristické rozcuchané vlasy či výrazný make-up a k tomu celá kapela oděná do černé barvy.

Nejtvrdší píseň v ročníku

Slovensko se letos prezentovalo nejtvrdší písní nejen z osmnácti skladeb druhého semifinále, ale i v rámci všech soutěžících zemí. Po loňské snaze dua Twiins nebo Kristinin Horehroní to byla vcelku příjemná změna, která přinesla očekávání, zda se zpěvákovi podaří oslovit evropské rockové fanoušky. Množství bezprostředních reakcí na jeho Facebook stránce i pod jeho videoklipem na Youtube naznačuje, že mu to zčásti vyšlo, ale na postup do finále to nestačilo.

V soutěži, v níž až na pár výjimek jednoznačně dominuje pop, byla možná právě zmiňovaná tvrdost důvodem, pro který Max Jason Mai nepostoupil. Dalším je určitě i politika spřátelených zemí, v jejímž rámci mají menší země mimo post-sovětského či balkánského bloku většinou v rukou pověstného "Černého Petra". Na rozdíl od slovenského reprezentanta si postup do velkého finále vyzpívali zástupci Litvy, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Ukrajiny, Švédska, Makedonie, Norska, Estonska, Malty a Turecka.

Slovákovi fandil Rybak i duchovní z Baku

Mezi fanoušky Maxe Jasona Maie se během jeho krátkého působení v Baku zařadili někteří konkurenti z ostatních zemí, s nimiž se setkával během zkoušek, ale i vítěz z roku 2009 Alexander Rybak. Ten měl shodou okolností šatnu hned vedle slovenské výpravy. Jednoho dne slovenský tým překvapil, když po zkoušce vešel do jejich šatny a zvolal "Miluji rokenrol!". S Mirem Šmajdou prohodil několik slov a dal mu jedinou radu před semifinále. "Musíš se dobře vyspat, to je pro hlasivky velmi důležité," řekl.
Max Jason Mai spolu s vítězem Eurovize roku 2009 Alexandrem Rybakem

Slovenský zástupce zaujal i speciálními předměty pro fanoušky, které představil na tiskové konferenci těsně před odletem do Ázerbájdžánu. Energii mu během semifinále posílali duchovní z Baku, kteří ke svým tradičním úborům přidali i maxagramy, amulety, do kterých je přimíchána zpěvákova krev.

"Líbí se nám obrovská energie, která z vystoupení vašeho zpěváka jde," řekl vedoucí semináře v Baku Jahangir Elturan. "I nápad s amuletem, který má vysílat pozitivní energii, na nás působí velmi sympaticky. Navzdory rozdílnosti našich kultur věříme, že hudba spojuje lidi různého vyznání a tady v Baku jsme toho právě během eurovizního týdne reálnými svědky," dodal. Ani rady od vítěze a duchovní podpora však na postup nestačily.

Finále už v sobotu

Jméno interpreta, který si vyzpívá prvenství v 57. ročníku Velké ceny Eurovize, se dozvíme už o pár dní. Finále evropské písničkové soutěže se uskuteční v sobotu 26. května. Přímý přenos velkolepého večera odvysílá RTVS. Pro lepší zážitek doporučujeme vypnout si zvuk a naladit k přenosu Rádio_FM. Komentovat bude "humoristická dvojice" Baláž a Hubinák.

(Zdroj: hudba.sk)

Komentáře