Vítězkou Eurovize Švédka Loreen, Šmajda skončil poslední!

Vítězkou Eurovision Song Contest, která se letos konala v ázerbájdžánské metropoli Baku, se stala švédská zpěvačka Loreen. Na 57. ročníku mezinárodní show triumfovala s písničkou Euphoria.
"Miluji vás. Děkuji, že jste mi věřili," řekla rodačka ze Stockholmu. Osmadvacetiletá finalistka švédské soutěže Idol dostala v sobotním finále 372 bodů. Za Loreen následovala formace Buranovské Bábušky z Ruska a 40-letý zpěvák Željko Joksimovič ze Srbska.

Ve finále si změřilo síly 26 zemí - kromě zmíněných i zástupci Itálie, Moldavska, Rumunska, Španělska, Velké Británie, Albánie, Kypru, Francie, Řecka, Islandu, Ázerbájdžánu, Dánska, Německa, Maďarska, Irska, Litvy, Bosny a Hercegoviny, Ukrajiny, Makedonie, Norska, Estonska, Malty a Turecka. Slovenský zpěvák Miro Šmajda, který v současnosti vystupuje pod jménem Max Jason Mai, do finále nepostoupil. Slovensko nezaznamenalo na Eurovizi úspěch ani v ostatních letech. Před rokem před branami finále zůstalo duo Twiins se skladbou I´m Still Alive, v roce 2010 Kristina s Horehroním a rok předtím Nela Pocisková a Kamil Mikulčík s písní Leť tmou.

Eurovizi letos poznamenaly protesty proti tamnímu režimu. Před finálem úřady zatkli desítky lidí, kteří prosazovali myšlenky demokracie a upozorňovali na totalitní charakter ázerbájdžánské vlády. Protestující podpořila dokonce i vítězka soutěže Loreen, která se v Baku setkala s členy opozice. Přímý přenos z události, která se na příští rok bude konat ve Švédsku, sledovalo přibližně 125 milionů diváků.

(Zdroj: www.topky.sk)

Komentáře