Slovensko, Miro Jason Šmajda, Eurovize a rok poté!

Je tomu přesně rok, kdy jsme v rámci letošního ročníku Eurovision Song Contest poznali jméno druhého reprezentanta. Prvenstvím v již uplynulém, 57. ročníku Eurovision Song Contest se pyšní Kypr, druhou zemí mělo být podle představ RTVS právě Slovensko a jejich Miro Šmajda.
Přesně 16. listopadu 2011 vyslal Rozhlas a televízia Slovenska prostřednictvím tiskového mluvčího Richarda Šümeghyho tiskovou zprávu. Ta obsahovala jméno reprezentanta Slovenska na Eurovision Song Contest 2012, kterým měl být Miro Šmajda.

O dva dny později svou účast interpret slovy, že se jedná o nedorozumění. Tím však Miro nastartoval veškeré spekulace a RTVS začala v maximální možné míře mlžit a zatajovat informace. Jakmile Miro svou účast na Eurovizi popřel, Slovenský rozhlas a televize opět prý nerozhodla.

Evropská vysílací unie později Slovensko s oznámením předběhla, když byla zveřejněna listina účastnických zemí. To utvrdilo fanoušky soutěže o nerozhodnosti Slovenska. Do této kampaně byl později zapojen i Thomas Puskailer, který po dohodě podporoval spekulace a zaměřoval pozornost médií ohledně účasti na Eurovizi ke své osobě.

» POKRAČOVÁNÍ V CELÉM ČLÁNKU


Tímto si zajistil ze strany RTVS velkou kampaň, která směřovala k termínu 7. března 2012, kdy Puskailer v premiéře prezentoval svůj videoklip. Ve stejný den však došlo v sídle Rozhlasu a televízie Slovenska k tiskové konferenci. Reprezentantem se již definitivně stal Miro Šmajda, avšak ve svém novém, mezinárodním projektu Max Jason Mai.

Slovensko odjelo do Baku soutěžit s písní "Don't Close Your Eyes", která se i přes svou odlišnost a unikátnost nesetkala s uznáním diváků. Poprvé v historii si naši východní sousedé přivezli ze soutěže poslední místo, které doplňovalo 22 získaných bodů.

Je zjevné, že fanoušci Eurovize nemají rády nerozhodné země, které si nestojí za svým názorem. Již i v roce 2011 se Slovensko prezentovalo jako nerozhodná země, která se neumí jasně a zvučně vyjádřit. Doufejme, že v letošním roce se slovenská delegace poučí ze svých předchozích chyb a bude si stát za svým názorem.

V současnosti názor RTVS je, že o účasti na Eurovizi 2013 dosud nerozhodla. Média bude Slovenský telerozhlas informovat, jakmile bude vhodná příležitost a mluvčí bude mít více informací. Stane se tomu dnes, rok od svého kroku v roce 2011, nebo si RTVS vše pečlivě rozváží a zváží? Zůstaňte s námi a sledujme společně cestu nejen Slovenska, ale i dalších, více než čtyř desítek zemí za titulem Grand Prix Eurovize 2013.

© Foto: TASR
(Zdroj: www.eurocontest.cz)

Komentáře