Miro Šmajda je zpět se singlem White Black. Kam se poděl Max Jason Mai?

Zpěvák Miro Šmajda na YouTube zveřejnil svůj nejnovější videoklip, který měl včera premiéru i ve vysílání hudební TV Óčko. White Black bude jedinou anglickou skladbou na jeho novém albu. Zajímavý je však i fakt, že pod Šmajdovým "eurovízním" alter egem Max Jason Mai se jakoby slehla zem. Šel Max do předčasného důchodu?
Rychlá a energická skladba White Black s punkrockovým nádechem je odklonem od zpěvákovy dosavadní tvorby, ale fanoušci tuto změnu vítají. Příčinou nového zvuku je zřejmě spolupráce s projektem Poison Pen Projects. Jde o neobvyklý koncept kapely, která skládá a produkuje hudbu, nemá vlastního zpěváka či zpěvačku - místo toho spolupracuje s různými jmény z jiných kapel.

Výsledkem bude autorské album s názvem R-evolution s dvanácti skladbami z dílny skladatele a textaře, který používá pseudonym El Miňo. Mělo by jít o různorodé CD s dvanácti různými vokalisty a hudbou v stylech jako rock, grunge, rap-core, či pop. "Chceme ukázat, že hudba je stále hudba a není třeba ji škatulkovat," uvádí se na oficiální Facebook stránce projektu.

Píseň White Black nazpívaná Mirem Šmajdou je prvním singlem z alba Poison Pen Projects, ale vyjde i jako bonus na připravované zpěvákově studiovce. Ta by se měla na hudební trh dostat už v únoru. Skladby na ní Šmajda označil za "zhudebněnou poezii" a podle jeho slov fanoušků na nahrávce překvapí několika úlety do jiných poloh, než jsou u něho zvyklí. Po vydání alba chystá jarní česko-slovenské turné, jehož termíny zveřejní během tohoto týdne na svém Facebooku.
» POKRAČOVÁNÍ V CELÉM ČLÁNKU


I vy se ptáte, co se stalo se Šmajdovým ambiciózním dvojníkem, který pod jménem Max Jason Mai reprezentoval Slovensko na Eurovizi? Je otázkou, jestli ho po neúspěchu a kritice vůbec bude dále používat - minimálně při nahrávkách určených pro domácí trh určitě ne, protože většina Slováků z jeho anglického pseudonymu nikdy moc nadšená nebyla. Svědčí o tom i fakt, že se nové album rozhodl vydat jako Miro Šmajda, ačkoli před necelým rokem tvrdil něco jiného: "Miro Šmajda je minulostí, ukončil jsem jeho kariéru a začal jsem se naplno věnovat projektu Max Jason Mai."

Netrvalo však dlouho a karta se obrátila - nyní to pro změnu vypadá na ukončení Maxovi kariéry. Stránka Maxjasonmai.com je momentálně nefunkční a poslední příspěvek na oficiální MJM Facebooku zpěvák napsal koncem října. Informoval v něm o připravovaném albu pro český a slovenský trh, ale uvedl také, že během roku 2013 by chtěl pokračovat i v práci na svém anglickém projektu. Zda to bude pod jménem Max Jason Mai nebo vymyslí něco jiného zatím neprozradil.

Se "značkou" Max Jason Mai však nemá ideální výchozí pozici ani doma ani v zahraničí - na Facebooku má jen něco přes 5 tisíc fanoušků oproti více než 21 tisíc na oficiálním profilu "Miro Šmajda", kam od listopadu 2012 úspěšně přesunul veškerou svou komunikaci. Navíc na YouTube zpětně změnil jméno interpreta eurovizní skladby Don't Close Your Eyes z MJM na Mira Šmajdu. I to svědčí o tom, že o Maxovi Jasonovi Maiovi možná už nikdy slyšet nebudeme. Ale asi by to nikoho příliš netrápilo, vždyť podstatná je hudba, ne jméno. Možná na to přišel už i on sám.

Na videoklip "White-Black" se můžete podívat ZDE.
Foto: www.mirosmajda.com
(Zdroj: www.hudba.sk)

Komentáře